dsc02779_00004_32713279638_o
HISTORIE VERENIGING

De Vlaardingsche IJsclub (DVIJC) is opgericht op 27 december 1879. DVIJC behoort daarmee tot de oudere schaatsverenigingen van Nederland. De (voorloper van de) schaatsbond KNSB werd pas 3 jaar later, in 1882 opgericht. De vereniging beheerde van oudsher een landijsbaan. Wanneer het ijs op de Vaart sterk genoeg was, werden er banen geveegd. DVIJC had de zorg voor het gedeelte tussen de stad en de Vlaardingsche Schouw (waar de vlieten uit Maasland uitkomen op de Vlaardingervaart.

Vroeger was het vegen van de baan een mooie bijverdienste voor mensen die in de winter zonder werk zaten. De vereniging had zo ook een sociale functie. Wanneer nu de Westland Toertocht wordt gehouden dan vegen we nog steeds hetzelfde stuk, maar dan met veegmachines, bediend door vrijwilligers die daar soms een dag voor vrij nemen. Verder kwamen de schaatsers uit de hele regio naar Vlaardingen voor een zak ijsmoppen of een pikketanis uit de kroeg.

Op verschillende plaatsen binnen de gemeente heeft DVIJC een landijsbaan gehad, zoals aan de Schiedamsedijk (zie foto, bron: website Geschiedenis van Vlaardingen). De laatste ijsbaan, in de Broekpolder bij de tennisbaan van de VLTC is halverwege de jaren negentig opgedoekt omdat het ijs als gevolg van moerasgassen uit de ondergrond dunner was dan het ijs op de vaart.
Op de volgende leuke sites is wat meer informatie te vinden over de historie van DVIJC:

De Vlaardingse schaatser Rudie Liebrechts was ooit lid was van DVIJC en behoorde in de jaren 1960 tot 1967 tot de absolute wereldtop. Rudie was in het begin van de 60er jaren van de vorige eeuw een talentvolle schaatser die het op Nederlands en wereld niveau goed deed. Veelzeggende resultaten zijn:

 • 1961: 3e op het WK-Allround in Gotenborg,
 • 1963: Nederlands Kampioen Allround,
 • 1964: Nederlands Kampioen Allround (voor Ard Schenk die 2e werd),
 • 1964: 3e op het WK-Allround in Helsinki werd,
 • 1965: 2e op het NK-Allround, achter Ard Schenk en voor Kees Verkerk, die 3e werd,
 • 1966: 3e op het NK-Allround, achter Ard Schenk en Kees Verkerk.
  Voor een volledig overzicht van zijn schaatsloopbaan Rudie Liebrechts – Wikipedia

Een andere bekende schaatser van DVIJC is Frank Hermans. Frank was bijzonder succesvol in de middellange en lange afstanden. Zo werd hij op de 3000m en 5000m in 2010 Nederlands kampioen bij de junioren. Ook in 2011 bleek hij bij de World Cup de snelste op deze afstanden. Hij heeft tijdens de jeugd gestreden met (en gewonnen van) schaatsers die nu bij de top van de wereld horen. Voor een overzicht van zijn schaatsloopbaan https://nl.wikipedia.org/wiki/Frank_Hermans

Ereleden

Vanwege de grote inzet en verdiensten heeft DVIJC in het verleden ereleden benoemd. De ereleden van DVIJC zijn: Sjaak van de Berg en Giel Hermans.

Giel Hermans
Sjaak van de Berg

Vrijwilligers

Een vereniging bestaat bij de inzet van vrijwilligers. Met elkaar proberen we het voor de individuele schaatsliefhebber en de leden bij elkaar zo goed mogelijk te organiseren en met elkaar plezier te hebben.

Bij DVIJC zijn er kleinere en grotere taken te vervullen. De grotere zijn veelal wel bekend omdat dit als functie terugkomt in iedere vereniging. Je kunt hierbij denken aan een taak in het bestuur van de vereniging of de coördinatie van de jeugdactiviteiten. Maar er zijn veel meer taken in onze vereniging die gedaan moeten worden. Je kunt dan denken aan:

 • Schaatstrainer of assistent schaatstrainer
 • Clubkleding coördinator
 • Jurylid of tijdklokker
 • Wedstrijd coördinator


Als een van de taken je aanspreekt, of je wilt wel een bijdrage leveren, maar weet niet zo goed wat. Spreek gewoon een van de bestuursleden aan, we zijn blij met iedere helpende hand. Met elkaar maken we onze vereniging nog leuker.

BESTUUR
Bestuursleden
Peter WapenaarVoorzitterp.wapenaar@dvijc.nl
Cor HaaringSecretarissecretariaat@dvijc.nl
Jan van OsPenningmeesterpenningmeester@dvijc.nl
Ruud op den BrouwBestuurslid 
Commissies/vrijwilligers
Mariska van ReijLedenadministratieledenadministratie@dvijc.nl
Christine VonkJeugdcoördinatorjeugdcoordinator@dvijc.nl
Christine VonkKledingscommissiekledingscommissie@dvijc.nl
Lisette van den BergVertrouwenspersoonvertrouwenspersoonLisette@dvijc.nl
Patrick van HalVertrouwenspersoonvertrouwenspersoonPatrick@dvijc.nl
Cor HaaringWedstrijdcoördinatiesecretariaat@dvijc.nl
Peter WapenaarWebsitewebmaster@dvijc.nl
   
Sponsors

Zoals je wel hebt kunnen zien, proberen we als vereniging goed voor de dag te komen. Dit doen we door zichtbaar te zijn op onze website en diverse sociale media kanalen. Daarnaast hebben we veel kleding in eigen beheer die regelmatig wordt vernieuwd. We hebben kleding voor lange baanschaatsen, marathon en inline skaten. Wil je met jouw bedrijf ons financieel ondersteunen dan kan dit via sponsoring. Je kunt dan onder meer denken aan:

 • Sponsoring van clubkleding (langebaan, marathon of inline skate kleding) (vanaf 500,- euro)
 • Sponsoring van de website of andere uitingen (vanaf 500,- euro)
 • Sponsoring van de clubkampioenschappen (vanaf 250,- euro)
 • Sponsoring van het jaarlijkse verenigingsuitje (vanaf 150,- euro)


Neem gerust eens contact met een van de bestuursleden om de mogelijkheden te bespreken. Als je dit vanuit een bedrijf wilt doen, dan zorgen wij voor een mooie exposure.

De Christiaan Kloosterman Bokaal

De Christiaan Kloosterman beker is  vernoemd naar een veel te vroeg overleden jeugdschaatser van onze vereniging.

Christaan overleed in Juni 2007 op 16 jarige leeftijd aan een  chronische astma aanval. Voor vele was Christiaan een voorbeeld van wat allemaal mogelijk was als je maar met een gezonde doses positivisme en doorzettingsvermogen in het leven stond.

Om de gedachte aan Christaan levend te houden wordt de Christiaan Kloosterman beker nu gebruikt om schaatsers te stimuleren en motiveren door te gaan met wedstrijdschaatsen.

In het seizoen 2007-2008 werd deze prijs voor het eerst door de Els Kloosterman zelf aan Bastiaan Ham uitgereikt. Bastiaan kende dat jaar een moeilijk jaar en verdiende daarom de aanmoedigingsprijs.