Marathon schaatswedstrijden

Marathonschaatsen is een wedstrijdvorm waarbij er in een peloton een groot aantal ronden gereden wordt. Naast uithoudingsvermogen komt er ook tactiek bij kijken, want wie gaat er mee in een kopgroep of wacht af voor de eindsprint?

Competitie

Vaak worden de wedstrijden in competitie verband gereden. Op de Uithof organiseert de GTC Marathon van het KNSB gewest Zuid Holland zo’n competitie, de ‘Oomssport Marathon Cup’. De wedstrijden (8 of 9 in totaal) worden meestal op zaterdagavond gereden. De eerste 20 rijders die over de finish gaan krijgen punten. Nummer 1 krijgt 16,1 punt, nummer 2 krijgt 15 punten en zo verder aflopend naar 1 punt voor nr 16 t/m 20. Voor de eerste 5 schaatsers zijn er ook prijzen in de vorm van waardebonnen te verdienen. Aan het einde van de competitie is degene met het meeste aantal punten de competitiewinnaar.

Ook als je niet in de punten rijdt, is meedoen aan de marathon competitie leuk! Je kunt je tijdens de marathons meten met je trainingsmaatjes en andere rijders. Ook kun je proberen telkens wat verder naar voren te eindigen en meer mee te doen met het spelletje.

Categorieën

Tot en met junioren B rijd je een massastart met een groepje binnen je eigen leeftijd. Hier worden jongens en meisjes gemengd, maar krijg je punten per categorie. Hoe ouder je word, hoe meer rondjes je mag gaan rijden.

Vanaf junioren A wordt er samen gereden met neo-senioren, senioren en masters. Hier zijn 4 categorieën, namelijk Masters4/Dames4/C4, Masters3/Dames3/C3, Masters2/Dames2/C2 en Masters1/Dames1/C1. Wedstrijdgroep 4 is de perfecte groep om kennis te maken met het marathonschaatsen. Als je goed mee kan komen, mag je in een snellere groep meerijden. Door deze indeling worden de snelle en minder snelle rijders van elkaar gescheiden. Zo blijft het marathonschaatsen voor iedereen leuk en uitdagend!

Daarnaast is ook nog een mogelijkheid om door te stromen naar het 6 banen toernooi als je nog sneller gaat en meer competitie wil met leeftijdsgenoten. Dit is een marathoncompetitie over 6 schaatsbanen in Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland.

Er is jaarlijks een ZHK, het Zuid-Hollands Kampioenschap voor zowel de jeugd (pupillen t/m junior B) als voor junior A t/m masters.

Ook voor de pupillen is er een competitie: de Oomssport Mass Start pupillen, die af en toe op zondagochtend wordt gereden meteen na de langebaan wedstrijden.

Voor meer informatie kun je kijken op: https://www.knsbgewestzh.nl/marathon/

Wat heb je nodig?
  • Transponder van MyLaps. Te bestellen via MYLAPS | Automated Sports Timing & Live Performance Insights
  • Beennummer (wat elke marathon dezelfde is)
  • Wedstrijdlicentie voor marathonschaatsen, aanschaffen via mijn.knsb.nl
  • Snijvaste enkelbeschermers, scheenbeschermers en handschoenen (eventueel nekbeschermer)
  • Helm