WK medaille voor DVIJC-er Giel Hermans in Collalbo!

Verslag: Giel Hermans

Afgelopen weekend (24-26 januari) was het noord Italiaanse Klobenstein, onder schaatsers beter bekend als Collalbo, het strijdtoneel voor het officieuze WK voor Masters. In de klasse M55 (Masters van 55 t/m 59 jaar) mocht ik me meten met leeftijdgenoten uit Nederland, Canada, de VS, Noorwegen, Zweden, Duitsland en Rusland. Het was erg gezelig, maar uiteindelijk ging het maar om 1 doel, op het podium zien te komen. Om aan de hoogte te wennen (de baan ligt op 1200m) waren we een paar dagen voor aanvang van het toernooi aangekomen. Zo was er tijd om wat te trainen.

Op vrijdag begon het toernooi met voor ons alleen de 500m. Zaterdag was de zwaarste dag met in de ochtend en 3km en 's middags de 1500m. De benen hadden daarna wel even rust nodig. Zondag stond nog de 5km op het programma. Het weer was prachtig en het hele weekend zo goed als windstil. Vrijdag lekker zonnig en inderdaad, in de Kjeld Nuis bocht zie je echt de lijn niet als die zon op het ijs schijnt. De 500m liep op de eerste bocht na wel lekker. Door een flinke misser op het keiharde ijs kwam ik na die bocht pas weer aan schaatsen toe. Aan dat harde ijs moet je echt wennen!

Dag 2 begon ook zonnig. De 3km verliep prima en na 2 afstonden vond ik mezelf op plaats 2 terug. Maar op de 1500m diezelfde middag kwam ik niet goed op gang en had ik bijna een DQ op de eerste wissel. Mijn tegenstander verklaarde echter dat hij juist dicht achter me ging zitten om er voordeel van te hebben. Uiteindelijk was mijn eindtijd matig. Na 2 dagen stond ik op plaats 4. Zondag was het bewolkt en waterkoud. De omstandigheden waren zwaar en ik zag iedereen zichzelf flink tegenkomen. Uiteindelijk kon ik een vlakke race neerzetten en eindigde ik als 3e in het eindklassement. Voor mij stonden de Rus Boris Orlov en de Noor Eric Askildsen.

Trots dat ik op het podium ben gekomen en met een voldaan gevoel ga ik nu de schaatsen weer gewoon op de Uithof onderbinden.

Tot op het ijs,
Giel Hermans

Voor de statistici de tijden: 43.41, 4:39.22, 2:12,94, 8:01,16.