INFORMATIE OVER DVIJC

Algemene informatie
Bestuur
Ereleden
Christiaan Kloosterman Trofee
Statuten
Huishoudelijk Reglement
Privacyverklaring
Vrijwilligersbeleid


Bestuur


VoorzitterPeter Wapenaarp.wapenaar@dvijc.nl
SecretarisCor Haaringsecretariaat@dvijc.nl
PenningmeesterJan van Os
LidRuud op den Brouw
LedenadministratieEllen van Osledenadministratie@dvijc.nl
JeugdcoördinatorMeryam Twiskjeugdcoordinator@dvijc.nl


Ereleden

De ereleden van DVIJC zijn: Sjaak van de Berg en Giel Hermans.

  

Algemene Informatie

De Vlaardingsche IJsClub (DVIJC) is opgericht op 27 december 1879. DVIJC behoort daarmee tot de oudere schaatsverenigingen van Nederland. De (voorloper van de) schaatsbond KNSB werd pas 3 jaar later, in 1882 opgericht. De vereniging beheerde van oudsher een landijsbaan. Wanneer het ijs op de Vaart sterk genoeg was, werden er banen geveegd. DVIJC had de zorg voor het gedeelte tussen de stad en de Vlaardingsche Schouw (waar de vlieten uit Maasland uitkomen op de Vlaardingse Vaart).
Ze kwamen dan uit Poeldijk, De Lier, Wateringen en nog van verder op Vlaardingen aangereden, de schaatsers. Daar, onder de toren van de Roomse kerk bij de Hoogstraat-sluizen wachtten hen broederlijk naaste elkaar tapper en bakker. De schaatsen gingen uit en op sokken bezocht met de kroeg voor een pikketanis en de bakker voor een zak ijsmoppen. Die werden in een rode zakdoek aan de broekriem geknoopt. Zo gesterkt ging het dan weer op huis aan ... En gelukkig de schaatser die ze onder de roze luchten van de invallende winteravond zonder brokken thuis kon brengen!
Vroeger was het vegen van de baan een mooie bijverdienste voor mensen die in de winter zonder werk zaten. De vereniging had zo ook een sociale functie. Wanneer nu de Westland Toertocht wordt gehouden dan vegen we nog steeds hetzelfde stuk, maar dan met veegmachines, bediend door vrijwilligers die daar soms een dag voor vrij moeten nemen.Op verschillende plaatsen binnen de gemeente heeft DVIJC een landijsbaan gehad, zoals aan de Schiedamsedijk (zie foto, bron: website Geschiedenis van Vlaardingen). De laatste ijsbaan, in de Broekpolder bij de tennisbaan van de VLTC is halverwege de jaren negentig opgedoekt omdat het ijs als gevolg van moerasgassen uit de ondergrond dunner was dan het ijs op de vaart.
Op de volgende leuke sites is wat meer informatie te vinden over de historie van DVIJC:

http://www.geschiedenisvanvlaardingen.nl/verhalen/diversen/winter-in-vlaardingen
http://www.vlaardingen24.nl/nieuws/historie/de-ijsbaan-is-geopendDe Vlaardingse schaatser Rudie Liebrechts was ooit lid was van DVIJC en behoorde in de jaren 1960 tot 1967 tot de absolute wereldtop. Rudie was in het begin van de 60er jaren van de vorige eeuw een talentvolle schaatser die het op Nederlands en wereld niveau goed deed. Veelzeggende resultaten zijn:
•1961: 3e op het WK-Allround in Gotenborg,
•1963: Nederlands Kampioen Allround,
•1964: Nederlands Kampioen Allround (voor Ard Schenk die 2e werd),
•1964: 3e op het WK-Allround in Helsinki werd,
•1965: 2e op het NK-Allround, achter Ard Schenk en voor Kees Verkerk, die 3e werd,
•1966: 3e op het NK-Allround, achter Ard Schenk en Kees Verkerk.Momenteel doet DVIJC het zonder landijsbaan en clubhuis. Er wordt dan ook alleen geschaatst op de kunstijsbaan van Den Haag, De Uithof. Het seizoen loopt van oktober tot eind maart.
DVIJC heeft momenteel zo'n 100 aktieve leden, waarvan 45 jeugdleden in de leeftijd van 6 tot 12 jaar, 15 junioren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar en 40 senioren.

Naar boven
Vrijwilligersbeleid

DVIJC heeft een grote behoefte aan vrijwilligers. Mensen die hand- en spandiensten verrichten, maar ook mensen die op bestuurlijk niveau hun steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat alle leden kunnen blijven schaatsen. Op deze website is daarom een lijst weergegeven met daarin een zo compleet mogelijk overzicht van alle functies en taken, een korte omschrijving van de taken, de tijd die ermee gemoeid is en daar waar mogelijk het tijdstip. Taken die nog niet vervuld worden zijn gemarkeerd met vacant. Wilt u de vereniging helpen en een taak uitvoeren, neem dan gerust contact op met een van de bestuursleden. Ook voor meer informatie kunt u bij hen terecht.

Functies en taken DVIJC (.xls)
Naar boven