MAAK ZELF EEN SCHAATSPLANK

Eén van de manieren om de schaatsbeweging te trainen is gebruik te maken van de schaatsplank. Maar hoe ziet zo'n ding er nu uit, waar koop je zoiets en wat kost het dan. Of kun je er misschien zelf één maken?

Ja dus, je kunt er zelf eentje maken. En zo heel moeilijk is dat niet. Herold Haring had al eens een schaatsplank gemaakt en nodigde mij uit samen met hem een schaatsplank voor mij (en Frank) te maken. Je moet weten dat Herold een heel goed concept heeft bedacht en ook nog eens de ruimte heeft om zonder alles 20 keer te moeten verplaatsen rustig te kunnen klussen. Voor mij ook de gelegenheid om wat foto's te maken zodat ik dit stukje kon schrijven.

Wat heb je nodig!

Voor het maken van de schaatsplank heb je de volgende materialen bij de doe-het-zelf nodig.

Verder heb je het volgende gereedschap nodig.

De bouw!

De basis van de plank is de plaat betonplex. Deze heeft als maten ongeveer 250x62cm. Teken m.b.v. de breedte van de plaat het plankje van 18x69mm met lengte 70cm en de beide balkjes (45x69mm en 45x94mm) af zodat ze even lang zijn als de breedte van de plaat en zaag ze op lengte.
Leg het balkje van 45x94mm even opzij. Deze hebben we aan het eind pas nodig. Zet het plankje en het balkje rechtop tegen de kopse kant van de plaat. Hiermee kun je de 2 lange latten op de juiste lengte aftekenen. Deze moeten namelijk de lengte van de plaat plus de dikte van latje en balkje (18mm + 46mm = 64mm) hebben! Zaag de 2 latten op lengte.
Nu kan de montage beginnen. Begin met het balkje van 46x69mm op de kopse kant te monteren. LET OP!! Dit balkje staat rechtop! Gebruik hiervoor de 5x80 schroeven. Je moet eerst voorboren. Doe dat met een 4mm boor. De dikte van de plaat is 18mm, dus je boort op 9mm van de rand van het balkje. Begin op 5cm van elk uiteinde en dan ook nog op circa 22cm van elk uiteinde. Je hebt nu in totaal 4 gaten. Neem de gaten over in de plaat. Boor ze zo diep dat je voor de hele lengte van de schoef voorgeboord hebt. Monteer het balkje.
Hetzelfde doe je met het latje van 18x69mm. Deze bevestig je met 4 schroeven 4x45. Voorboren doe je met een 3mm boortje.
Vervolgens zijn de 2 lange latten aan de beurt. Ook hier boor je voor met 3mm. Het eerste gat op 5cm vanf het uiteinde en vervolgens elke 20cm. Je komt niet helemaal goed uit, maar boor ook nog een gat op 5cm uit de andere kant. Boor ook 2 gaten om de latten aan het balkje en het latje aan de kopse kant te bevestigen voor extra stevigheid. Monteer de latten met 4x45 schroeven. In totaal ongeveer 20 schroeven per lat.
Zo... De schaatsplank is nu bijna klaar!

Als laatste moeten we de lengte instelling nog monteren. Hiermee kan de gebruikte lengte van de schaatsplank heel eenvoudig worden aangepast. De balk van 46x96mm gaan we hiervoor gebruiken. Deze past als het goed is precies tussen de opstaande randen.
Aan de kopse kant van de plank waar het latje van 18x69mm zit, boor je in de lange latten elke 5cm een 8,5mm gat. Begin op 4cm vanaf het einde en boor aan elke kant 10 gaten op 3cm van de bovenkant van de lat.
Leg de balk op de plaat en schuif hem helemaal tegen het einde. Neem nu de 8,5mm gaten over in de balk. 2 aan elke kant. Nu kunnen de houtdraaibouten in de gaten gestoken worden. Hiemee wordt de lengte instelling op zijn plaats gehouden.
De lengte is eenvoudig in te stellen!

De schaatsplank is nu klaar. Doe een paar wollen sokken om je sportschoenen en schaatsen maar. Als je afzet moet je het afzetbeen aan de plank houden, anders val je om.

Wil je een schaatsplank maken maar heb je toch nog vragen, stel ze dan aan Herold Haring. Hij kan je zeker advies geven.

De kosten

Wat zijn de kosten? Bij de doe-het-zelf koop je een betonplex plaat voor ongeveer 60 Euro. Die is groot genoeg om 2 schaatsplanken mee te maken. De rest van de spullen (latten, balkjes en schroeven) koop je ook bij de doe-het-zelf voor ongeveer 25 euro. Als je met z'n twee een schaatsplank maakt, kun je dus voor zo'n 55 of 60 Euro een plank maken!

terug